Yaratıcı Tasarımlar

Muhteşem Gravür Tipografi Örnekleri

Fransız tasarımcı MLCK, sadece 1 yıl önce gördüğü gravür örneğinden yola çıkarak kendide denemek istemiş. En başta zorlanmasına rağmen ortaya farklı çalışmaların çıktığını görünce bir anda bu zahmetli el işçiliği mesleği haline dönüşmüş.

Bakır plakalar, aynalar ve ahşap üzerine önceden çizimini yaptığı tipografiyi titizlikle oyuyor. Belki dijital ortamda bunları hazırlamak daha kolay ama kendisi de işin en önemli kısmının bu olduğunun farkında.

Tasarımcı yaptığı işten aldığı keyfi şu şekilde anlatıyor;

Gerçekten yorucu fakat işimi seviyorum, bir müzikle başlayıp ümzik ile esinlenerek işimi yapıyorum. Ortaya çıkan sonuç beni her zaman memnun ediyor sanırım en güzel yanıda bu. Yaptığım işi değerli kılan şey ona verdiğim değer ve harcadığım vakit.

Gravür Tipografi Örnekleri

el-cizimi-tipografi-1

el-cizimi-tipografi-2

el-cizimi-tipografi-3

el-cizimi-tipografi-4

el-cizimi-tipografi-5

el-cizimi-tipografi-6

el-cizimi-tipografi-7

el-cizimi-tipografi-8

el-cizimi-tipografi-9

el-cizimi-tipografi-10

el-cizimi-tipografi-11

el-cizimi-tipografi-12

el-cizimi-tipografi-13

el-cizimi-tipografi-14

Gravür Nedir?

Bir baskı tekniği olarak matbaacılıkta ve sanat ürünlerinin yaratımında kullanılan gravür, bir kazıma şekli, çukurbaskı veya oyma baskı olarak adlandırılabilir. Baskı yapılacak görüntü ahşap, metal veya taş levha üzerine çeşitli yöntemler (elle kazıyarak veya asite yedirme) aktarıldıktan sonra levha mürekkep ile sıvanır. Levhanın yüzeyi temizlenince mürekkep yalnız çukur yerlerde kalır ve levhanın üzerindeki görüntü baskı uygulanarak kağıda aktarılır.

15. yüzyıldan sonra ortaya çıkışından itibaren gravür, günümüze kadar sanatçıları tarafından yaygın bir biçimde kullanılmış ve geliştirilmiştir. Günümüzde birçok sanatçı gravür baskı tekniğinden sanat baskılarının üretilmesinde yararlanmaktadır. Matbaacılıkta ise 19. Yüzyılın sonlarına kadar basımı yapılan kitaplarda yer alan resimlerin kaliteli reprodüksiyonu için kullanılan gravür, bir baskı tekniği olarak günümüzde fotogravür ya da tiftruk baskı (rotagravür) biçiminde kullanılmaktadır.

Daha fazla bilgi;
http://tr.wikipedia.org/wiki/Gravür

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.