Düşünce ve Fikirler

Freelance Tasarımcılara Öneriler

Freelance günümüzde çok duyduğumuz aslında bir çok sıkıntısı olan çalışma modelidir. Freelance iş modeli ilk bakıldığında size çok cazip görünebilir ama stresli ve bir o kadarda yorucu bir iştir. Eğer freelance tasarımcıysanız yada freelance projeler alıp para kazanmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı niş noktalar var.

Freelance çalışmalarınızda daha fazla başarı ve gelir elde etmeniz için size 5 farklı öneri sunuyoruz.

Akıllı Kararlar

En önemli nokta işi almak yada almamaktır. Bunun analizini çok iyi yapmanız gerekir. Eğer her işi uygun fiyatla yapıyorsanız bir süre sonra yaptığınız işten zevk almamaya başlarsınız. Ayrıca her zamanda güzel paralar kazanacağınız işler çıkmaz. Bu yüzden maliyetlendirmeniz, alacağınız işleri etkileyecektir. Akıllı kararlar vermek için ellinizdeki işleri, işin ne kadar zamanınızı alacağını, kazanacağınız parayı düşünerek bir hesap yapın ve ona göre karar verin. Özellikle düşük fiyatlı ve acil işlerden kaçının.

İş Arkadaşları Edinin

Samimi olabileceğiniz ve aranızda iş paslaşabileceğiniz arkadaşlar edinin. Daha fazla meslektaş daha fazla iş anlamına gelebilir. Yetişemediği işleri size paslayabilir yada sizin yetişemediğiniz işlerde yardımcı olur ve belki gönderdiğiniz işlerden bir komisyon alabilirsiniz. Unutmayın, aşırı samimiyet iş dünyasında hiç bir zaman iyi değildir.

Çoklu Becerilerinizi Geliştirin

Freelance çalışmalarınızda iş yaptığınız firma yada kişiler size “video düzenleyebilecek biri var mı?” yada “Web tasarım yapabilecek biri var mı?” diye sorabilir. Bu durumlar için kendinizi, tasarımın diğer dallarında da eğitin. Ufak tefek işler alabilir, güzel paralar kazanabilirsiniz. Fakat asıl işinizin ne olduğunu unutmayın, o iş sizin amiral geminizdir. Sadece ihtiyaç duymanız halinde bilgi sahibi olmanız bile size yeterli olabilir.

Çalışmalarınızı Sunun

Yaptığınız çalışmalar sizin en büyük sermayeniz bu yüzden bunları her an sergileyebileceğiniz online bir siteniz olması çok önemli. Eğer kendiniz için bir web site yapamıyorsanız behance ve diğer portfolyo sitelerinden birini seçip hemen üye olup çalışmalarınızı yükleyin. Böylece çevrenizdekilerin çevrelerinin size ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca en iyi işlerinizi koyun. Bir çok tasarım yapıyoruz, bazen yaptığımız işi kendimiz bile beğenmiyoruz. Bu tarz çalışmalarınızı çok görünmesi için sitenize doldurmayın. Sadece sizi grurlandıran ve gerçekten beğendiğiniz, sizi temsil edebilecek çalışmalarınızı koyun. Diğer çalışmalarınızı uygun bir klasörde bilgisayarınızda saklayın.

Düşünüldüğü Kadar Kolay Değil!

Freelance düşündüğünüz gibi kolay olmayabilir, buna her zaman hazırlıklı olun. Tasarım yaparken müşterilerinizin moralinizi ve motivasyonunuzu düşürmesine izin vermeyin. Bu sizi işinize soğutan en büyük etkendir. Sürekli olarak kendinizi yenilemeye çalışın. Yeni şeyler öğrenin, gazete, dergi ve online kaynaklardan ilham almaya çalışın zihninizi temiz tutun. Özellikle orta ve büyük çaplı firmalara tasarım geliştirmeye dikkat edin. Hem daha fazla kazanırsınız hem de daha az geri dönüş yaparlar ve tasarım daha çabuk biter.

Tekrar belirtmekte fayda olduğunu düşünüyorum; her zaman, her işi, her fiyata yapmayın. Belli bir fiyat anlayışınız ve zaman maliyetiniz olsun.

4 Yorumla Freelance Tasarımcılara Öneriler

  1. 1-fiyatlarda tutarlı olun, daima dürüst olun, her koşulda dürüt olmakta kararlı olun. burada ince nokta müşteri tarafından en çok sorulan klasik soru, bu iş kaça mal olur sorusudur. işin size mal oluşu ne kadar olacaktır. tasarım ücretinizi ve işin yapılıp müşteriye getirilmesi sürecindeki risklerin maliyetini de toplayarak, müşteriye mal oluşu ne kadar olacaktır. bunu iyi tartıp biçin. işi sizin başkasına kaça yaptırdığınız onu ilgilendirmez ama gene de sorulur. bu sizi ilgilendirmez yerine incitmeden daha siyasi cevap verip o an konuyu değiştirin.
    2-herkesi memnun etmeniz mümkün değildir. işini yaptğınız bir yerde işi sonlandıracak bir kişi değil bir kaç kişi varsa işiniz çok zor. (horozu çok olan köyde sabah olmaz hesabı) sabırlı olun, insanları dinleyin onların ortak bir karar vermesini isteyin. çoğu zaman istemediğiniz şeyleri yapmak zorunda kalabilirsiniz.
    3-işini yaptığınız müessesenin işine hakim olan siz değilsiniz o firmadaki yetkilidir ya da sahibi. iş hakkında ukalalık yapmayın ama nacizane fikrinizi de söyleyebilirsiniz, belki değişik bir bakış açısı verebilirsiniz . kişi sizin yerinize grafikerlik yapmaya çalışırsa o zaman itiraz edin. unutmayın bir ürünün, hizmetin ya da fikrin ana noktası ürünün hizmetin fikrin kedisidir. ön plana o çıkmalıdır. yaptığınız projede; hiç bir çarpıcı renge, tipografiye konunuz olan ürünü yada hizmeti ezdirmeyin.

    daha çok yazacağım husus var fakat benim vaktim yok. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.