Grafik Tasarım, Güncel Haberler, Web Tasarım

Adobe XD Nedir, Kimler Kullanır, Ne İşe Yarar?

Merhaba değerli okuyucularım ?. Blog yazılarıma biraz da tasarım programları üzerinden ilerlemek istiyorum.

Genelde herkesin bildiği başlıca tasarım uygulamaları Adobe Photoshop, Illustrator ve InDesign‘dir. Ama herkesin bilmediği ve yine Adobe’ye ait olan bir diğer tasarım programı ise Adobe XD‘dir.

?Adobe XD Nedir?

Adobe XD, vektörel tabanlı ve Adobe’nin diğer programları ile uyumlu olarak çalışabilen mobil uygulama ve web tasarımları yapabildiğiniz bir tasarım programı olarak karşımıza çıkar. Yani bu uygulamayı genellikle UI/UX olarak adlandırdığımız tasarımcılar tercih ederler.

Adobe XD, uygulama henüz hayata geçmeden önce animasyonlu prototip sunabilmenize imkan sağlar. Yani yaptığınız tasarımların son halini müşterilerinizle paylaşarak, nasıl bir şey olacağına dair bilgilendirmeler yapabilirsiniz.

Adobe XD’nin arayüzü, diğer tasarım programlarına göre oldukça sade ve minimalisttir. Bu sadelikten ötürü programın RAM tüketimi de oldukça düşüktür. Bu yüzden kasma ve donmalar yapmadan, akıcı bir şekilde tasarımlarınıza devam edebilirsiniz.

Bir çalışma sayfası üzerinden istediğiniz kadar arayüz tasarımı yapabilirsiniz. Ekstra olarak farklı bir çalışma dosyası açarak, en son onları birleştirmeniz gerekmez. Bu açıdan çok büyük kolaylıklar sağladığını söyleyebilirim.

?UI/UX Nedir?

UX – Kullanıcı Deneyimi Tasarımı: Mobil uygulama ya da web site üzerindeki etkileşimlerinin nasıl olacağını hayal eden kişiye kullanıcı deneyimi tasarımcısı denir. Örnek vermek gerekirse evinizdeki herhangi bir ürünün kullanıcı alışkanlıklarına uygun olup olmadığını, kullanıcıyı memnun edip etmeyeceğini ya da tüm ihtiyaçlara cevap verip vermediğinin sorularına soran, çözüm üreten ve uygulayan kişidir diyebiliriz.

UI – Kullanıcı Arayüz Tasarımı: Kullanıcı arayüzü tasarımı ise mobil uygulama ya da web site üzerinde gördüğünüz ikonlar, vektörler, resimler, butonlar, boşluklar ve bunların renkleri, büyüklükleri ve diğer görsel tasarım içeriklerin tamamına verilen bir terimdir.

?Adobe XD Kimler Tarafından Kullanılır?

Adobe XD’yi tasarım sektöründe olan ve tasarım kurallarına hakim, diğer programları da daha öncesinde aktif olarak kullanmış tüm tasarımcılar kullanabilir. Sektöre uzak, tasarım nedir bilmeyen kişiler de kullanabilirler elbette ama çok etkin bir şekilde kullanmaları zor olacaktır.

Bu programı yukarıda da bahsettiğim üzere mobil uygulama tasarımı ya da web site tasarımı ile ilgilenen kişiler kullanırlar. Eğer bu alana yönelik bir ilginiz var ise bu program üzerinde kendinizi geliştirmeye başlayabilirsiniz.

?Adobe XD’ye Benzeyen Başka Programlarda Var mı?

XD’ye benzeyen programlar elbette var. Bunlardan en yaygın olanı ve bilineni ise Sketch‘tir. Sketch sadece MacOS işletim sistemi için geliştirilmiş, Macbooklara özel bir arayüz tasarım programıdır.

Bir diğer arayüz tasarım programımız ise FigmaFigma’da aynı şekilde Adobe XD ve Sketch ile aynı görevi gören bir tasarım programı olarak karşımıza çıkıyor. Bunların hepsinin kendine göre farklı özellikleri ve avantajları, dezavantajları mevcut. Bunları ise bir sonraki yazımda bahsetmek istiyorum.

Diğer uygulamamız InVision. Bu programı diğerlerinden ayıran en önemli özellik ömür boyu ücretsiz bir sürüm sunması. Bireyler ve küçük ekipler için sunulan bu ücretsiz versiyon, diğer paketlerdeki tüm özellikleri içeriyor. Sadece aktif kullanıcılar ve belge sayısında bir kısıtlama mevcut.

Tüm bunlara ek olarak bazı tasarımcılar, arayüz tasarımlarını Adobe Photoshop ve Illustrator üzerinden yapıyorlar. Bu programlar arayüz tasarım programları olmadıkları için bazı noktalarda bazı noktalarda çok fazla zorlanabiliyorlar. Çünkü Photoshop ve Illustrator’de prototip sunma şansınız yok. Herhangi bir yerde değişiklik yapmak istediğiniz zaman, tüm çalışma ekranlarına tek tek müdahale etmek zorunda kalacaksınız. Bu işlem Adobe XD’de daha kolay ve tek bir yerde yaptığınız değişikliği, tüm çalışma ekranlarına kolay bir şekilde uygulayabiliyorsunuz.

? Adobe XD Ücretli mi?

Diğer tasarım programları gibi XD programı da ücretli. Creative Cloud aboneliği isteyen bu uygulamaya ait ücretlere buradan ulaşabilirsiniz. Eğer kendinizi arayüz tasarımında geliştirmek ve gelir elde etmek istiyorsanız, bu uygulamaya abone olarak, çalışmalar yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.