Yazı Fontları

Web Tipografi Nedir?

Kısaca web tipografiyi web sitelerinde, bloglarda ve online medyada kullanılan farklı boyutlandırılmış ve sunumu farklılaştırılmış yazı tipleridir. Her harfin kendine göre farklı bir tarzı vardır. Sitenizle bütünleşmiş güzel bir font sitenizin kalitesini ortaya koyan ilk gözlemlerden biridir, kötü bir font ise sitenizin kötü algılanmasını sağlayacak etkenlerden biridir. Kötü bir font her zaman web sitenizin değerini düşürür ve ziyaretçi sayınızı olumsuz yönde etkiler.

Mükemmel web tipografileri kullanarak hem sitenizin değerini arttırabilir hemde okuyucunun sitenizde daha fazla zaman geçirmesine katkıda bulunursunuz, örnek vermek gerekirse sitenizde bulunan yazıları düşünün; başlıklar, etiketler, reklamlar, blog yazıları, açıklamalar, sitenizin logosu ve daha bir çok yazıyı düz bir şekilde yazmak okuyucuya A4 kağıda bakmakla aynı hissi verir ve sıkılmasına neden olur ama farklı bir font ile sunumunuzu farklı şekilde gerçekleştirirseniz bunun etkisini ziyaretci sayısında ve site üzerinde genimde istatistiklerle kısa sürede fark edersiniz.

web-tipografi-ornegi

Günümüzde bir çok web sitesi birbirine benzemekte bunu online medyada çok sık bir şekilde görüyoruz, Önemli olan web sitenizi bu durumdan uzaklaştırmak ve farklılaştırmak… Bu şekilde sitenizi akılda kalıcı hale getirmeniz mümkün, tabi ki bunu sadece web olarak düşünmeyin, farklı ekran çözünürlüklerindeki mobil cihazları ve tabletleri de işin içine katın…

Web sitesi tasarlarken altın kurallar;
Düşünülecek ilk 4 adım

  1. Okunabilirlik
  2. Boyut
  3. Kontrast
  4. Kullanılacak Renkler

Sitenizdeki yazılar kendini okutturmalı, bir şekilde dikkat çekmeli, bazı yazı tipleri diğer yazı tiplerine göre kendini daha rahat okutturur, büyüklüğü, sans olması bi şekilde okumayı etkiler. Aynı şekilde de yazılan fontun rengi ve zemin rengi de okunabilirliği sağlayacak kontrast olmalı ki okuyucunun gözünü yormamalı. Kötü bir kontrast ve yazının çevresindeki çok hareketli bannerlar yazı okumayı zorlaştırır ve genel olarak bu tarz okuma alanları tercih edilmez. Buna örnek vermek gerekirse; beyaz zemin üzerine siyah yazı en iyi kontrastır. Son olarak kullanılacak renklerle sitenize farklı duygular katabilirsiniz. Daha önce renk psikolojisi ile ilgili burada bir yazı paylaşmıştık.

İyi Web Tipografi için ipuçları

Okumayı kolaylaştırmak için boşluklardan faydalanın.
Sitenizde yazılar arasında olabildiğince boşluk bırakın, letter-spacing, line-height gibi CSS taglarından faydalanın ve yazınızı en uygun büyüklüğe getirin ve bunu ilk önce kendi üzerinizde test ederek doğru okuma şeklini yakaladığınızda emin olun.

Başlıkları ve Yazı Arası Resimleri Sıkça Kullanın.
Sanırım bu bir tek biz Türklere özgü bir durum bir roman içinde bile arada resim görmek isteyebiliyoruz, bu yüzden yazılarınızı abartmadan paragraflara bölün ve paragraf aralarında ilgili görseller kullanın, bu kişinin okumaya kısa bir ara verip tekrardan gelen paragrafı okumasına motivasyon sağlamış olur ve paragraf üstlerinde güzel heyecanlandırıcı başlıklar kullanın.

Satır Boyutunu İyi Ayarlamalısınız.
Up uzun bir satır düşünün okudukça ilerleyen ve size hiç bitmeyecek hissini veren… Düşünmek bile rahatsız ediyor değil mi? İşte bu nokta önemli yazılarınızı gerekirse yanyana bölümleyerek ufak kutucuklar içinde yada yan tarafına görsel koyarak uzun satırları kullanmamaya çalışın.

Son olarak, kulandığınız yazı boyutu, font tarzı insanları okurken iyi hissettirmeli olabildiğince detaylı düşünün ve kesinlikle “yav okucak bitcek” gibi düşünmeyin, her ne kadar aslında öyle olsada insan okurken kendi dünyasındadır ve kullandığınız tasarım onu motive edip okumaya teşvik edebilir. Kullanacağınız font; nostalji, heyecan, sakinlik, güven hissettirerek devamlı ziyaretçiniz yapabilirsiniz, tiksindirici font boyutu ve çok renkli metinlerden mümkün olduğu kadar kaçınılmalıdır.

Ve unutmamanız gereken birşey daha;
yazı tipi markanızın bir parçasıdır.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.