Düşünce ve Fikirler, Web Tasarım

İyi Bir Web Sitesi için 6 Öneri

Web teknolojileri devamlı değişse de ziyaretçileri etkileşimi açısından uymanız gereken bir çok kurallar vardır. Birlikte uzun bir liste çıkartabiliriz ama en azından en az dikkat edilen 6 temel öneriyi nedenleriyle birlikte inceleyeceğiz.

1. Sayfa içinde açılan sayfalardan kaçının.
Son zamanlarda özellikle e-ticaret sitelerinde facebook beğenisi arttırmak yada ziyaretçiyi hemen üyeye dönüştükmek için sıkça kullanılıyor. Özellikle private (özel sistem) e-ticaret sitelerinde üyelik bilgilerinizi girmeden siteye bile girmenize izin verilmiyor. Eğer ziyaretçinin sitenizden faydalanacağı her hangi bir kampanya yada indirim gibi bir unsur yoksa bu durum siteden ayrılmasında büyük bir faktör.

2. Kolay gezinmeyi sağlayın.
Her zaman kullanılabilirlikten bahsediyoruz. Bu kavram Türkiye’de yavaş yavaş oturmaya başladı fakat hala özellikle kurumsal sitelerin kendini güncellememesinden kaynaklanın bir UX (kullanılabilirlik) eksikliği var. Yeni sitelerde menünün yerleşimi, alt kırılımları, sayfada akıcı bir gezinmeyi sağlayan navigasyonlar kullanılsa da, yenilenmemiş siteler kullanılabilirlik konusunda yetersiz kalıyor. Ziyaretçi aradığını bulmakta oldukça zorlanıyor.

3. Çok hareketli nesneleri azaltın.
Eskiden bir flash bilinci vardı, hareketli, kullanımı zor ve geç yüklenen siteler o zamanın internet hızında bile çok modaydı. Şuan ise sadece banner yapmakta kullanılıyor. Tutulmamasının nedeni ise SEO dediğimiz arama motoru optimizasyonunda sitenin içeriği gösterilemiyordu. Yavaş yükleniyor, menü hareketleri kimi zaman göz yoruyor kullanılabilirliği azaltıyor ve gereğinden fazla maliyetli oluyordu. Şuan ise normal sitenizin içinde kullanığınız bannerlar, hareketli animasyonlar, siteye girildiğinde direkt açılan videolar ve bunun gibi ziyaretçiyi yoran bir çok etkenden kaçınmanız gerekiyor.

webin-temeli

4. Site içinde reklam yerleşimini doğru yapın.
Bu makale daha önce yazmış olsam kesinlikle “sitenizdeki reklamları azaltın” derdim. Fakat internetten gelir elde etmeye çalıştığımız şu dönemlerde, eğer gerçekten güzel trafik alan siteleriniz varsa reklam olmazsa olmaz bir gelir kaynağı ama yerleşimlerinizi doğru yapmanız gerekiyor. Reklam yerleşimiyle ilgili daha önce burada bir makale yazmıştık, inceleyebilirsiniz.

5. Ziyaretçiye hangi sayfada olduğunu gösterin.
Ziyaretçinin kendini kaybedeceği fazla içerikli siteler ve e-ticaret sitelerinde kullanıcı kendini kaybetmemesi için nerede olduğunu daima kullanıca söyleyin.

Örnek vermek gerekirse evim.net’i ele alalım.

breadcrumb-menu-yapisi

Yukarıdaki gibi bir sunumla ziyaretçinin nerede olduğunu ve ne şekilde ilerleyebileceğini anlatan menüler geliştirin.

6. Sitenizde ses kullanmayın.
Bir çok siteyi ziyaret eden bir kullanıcı olarak bu konu beni dolaştığım sitelerce çok rahatsiz ediyor. Düşünün gece karanlık bir odada bilgisayar başındasınız ve bilgisayarınızın sesinin yüksek denebilecek kadar açık olduğunu farzedelim, ziyaret ettiğiniz siteden gelen yüksek ses sizi korkutabilecek bir ses bile olabilir. Bu yüzden en azından siz bu gibi durumları önlemek adına sağ duyulu davranın. Çünkü bu şekilde bir karşılama kimsenin hoşuna gitmez ve yukarda da bahsettiğim gibi siteye girer girmez açılan videolardan kaçının.