Web Tasarım

HTML5 Neden Tercih Edilmiyor?

HTML5 ve CSS3 kullanılarak yapılmış bir çok siteyi artık daha fazla inceler olduk ama hala tam anlamıyla Türkçe site örnekleri göremiyoruz. Hem maliyet çok yüksek hemde web geliştiriciler bu konuda biraz endişeli. Çünkü tarayıcı uyumluluğu gelişmiş projeler için başlı başına en büyük bir sorun.

Tabi ki tek sorun sadece tarayıcılar değil bir çok dikat edilmesi gereken kural ve öğrenilmesi gereken çok şey var…

html5-css3

Birbirinden Bağımsız Web Tarayıcıları

Güncelleştirilmemiş tarayıcılar, web geliştiricilerin bir bakıma en büyük korkulu rüyası. Tüm tarayıcılarda kullanılabilirlik ve piksel hatalarının kontrol edilmesi gerekiyor. Özellikle eski tarayıcılar HTML5 desteğini tam anlamıyla vermiyor. Hal böyle olunca, bir çok web geliştirici bu konudaki endişeleri yüzünden tam anlamıyla HTML5 kullanımına geçemiyor.

tarayicilar

Hazırlanan sitenin Firefox, Chrome, Safari ve IE için teker teker kontrol edilmesi gerekiyor. Belirtmekte fayda var; bu gibi problemler özellikle güncelleme yapılmamış tarayıcılar için geçerli.

Zaman Maliyeti

HTML5 ile web geliştiricilerine büyük iş düşüyor. Çünkü yeni bir çok tag giriyor aslında meslek hayatlarına aside, figure, header, footer, canvas ve daha bir çok daha önce kullanmadıkları terimler..

Tabi bunların hepsini öğrenmek ve uygulamak gerçekten zaman ve araştırma isteyen bir iş. Bilmediği HTML tagları kullanması ileri de büyük sorun oluşturacak problemler çıkartabilir.

Buna Hazır Değiliz!

HTML5 bir süre daha “show” amaçlı kullanılacak gibi görünüyor. Bunun en büyük nedeni ise kurumsal firmaların yenilik yapmak konusunda çok yavaş davranıyor olması. Ayrıca web dinamiklerini kullanan en büyük sektör e-ticaret siteleri ve böyle bir yeniliğe hazır değil…

Çünkü Türk internet kullanıcıları internetten siteden sipariş verebildiği halde tarayıcı güncellemeleri ve güvenliği konusunda biraz yetersiz. Sipariş sırasında da müşteriye tarayıcı güncelleme uyarısı verildiğinde AB testlerine göre sipariş sayısını olumsuz yönde etkilediği biliniyor. Kısacası HTML5’i e-ticaret sitelerinde kullanmak büyük risk.

Maliyet

Zaman maliyeti kadar ortaya çıkan işin fiyatsal anlamdaki maliyetide bir o kadar fazla. HTML5 çıkmasının üzerinden epey geçmesine rağmen hala yeni bir teknoloji, daha fazla araştırma ve daha fazla zaman gerektiriyor haliyle bu maliyete yansıyor.

Bir süre daha Türk web geliştiricilerinin kendini bu konuda eğitmesi gerek. En azından zaman maliyetinin düşmesi ve internet kullanıcıları buna hazır olana dek.

HTML5 ile hazırlanmış örnekleri incelemek için buradaki bağlantıyı izleyebilirsiniz.

Bunlar konular ilginizi çekebilir:

Yorum HTML5 Neden Tercih Edilmiyor?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.