Düşünce ve Fikirler

Grafikerin Vazgeçilmez Silahı Renkler

Renk grafiker ve tasarımcıların vazgeçilmez silahlarından biridir. Doğru renkleri kullananmak tasarımcıları her zaman başarıya götüren yollardan biridir.

Fakat bazen bizden kaynaklanmayan teknik özelliklerden dolayı bazen renkler baskıda problem oluşturabilir. Özellikle tasarıma yeni başlayanlar renk kullanımında bir çok teknik sıkıntı yaşar, bundandan en sık rastlanan 2 konu; ekranda gördüğüm renkler baskıda çok farklı çıkıyor yada siyahlarım çok soluk çıktı.

– Kağıdın yüzey özelliği, renklerin algılanmasını ve görünüşünü ortaya çıkartır. Aynı renk, kuşe gibi yüzeyi işlenmiş bir kağıtta farklı, I. Hamur kağıt gibi yüzeyi işlenmemiş bir kağıtta farklı görünür. Renklerinizin daha canlı görünmesi için kullandığınız kağıt seçimine dikkat etmeniz gerekir.

pantone-renk-katalogu

– CMYK harici kullanılacak tüm özel renkler için renk seçimini özel renk kataloglarından yapmalısınız, bu kataloga en güzel örnek pantone renk katalogudur. Photoshop, ilustrator ve kullandığınız monitörlerin tümünde özel renk sistemlerinden renk oluşturabilmek mümkündür. Fakat bilgisayarda görülen bu renkler ile baskı sonuçlarının aynı olacağına dair bir garanti yoktur. Monitör kalibrasyonunun yapılmış olması gerekir, bu ekran ve baskı renklerinin en yakın sonuçlarda olması için yapılacak ilk kuraldır fakat kullandığınız monitörün kalitesi de ekran ve baskı renklerinizin arasındaki renk yakınlığını etkiler.

– Pantone kataloglarından özel renk seçiminde, baskıda kullanılacak kağıt cinsine göre (yüzeyi işlenmiş pürüzsüz veya yüzeyi işlenmemiş) ilgili türdeki renk rehber alınmalıdır. Aynı rengin, pürüzsüz ve işlenmemiş kağıtlardaki algılanması farklı olabilir. Fantezi kağıtları gibi işlenmiş kağıtlar üzerinde parlak renkler canlılığını kaybederler buna dikkat edilmesi gerekir.

– Bulunduğunuz ortamdaki ışık, renkleri farklı görmemize neden olabilir. Gün ışığında farklı görülen bir renk yapay ışıklandırmada farklı görünürler.

– Baskıda CMYK renkleri ile, soluk siyah yerine parlak ve canlı bir siyah oluşmasını istiyorsak CMYK: 0/0/0/100 yerine, CMYK: 60/30/30/100 kullanmanız gerekir yada illustrator gibi bir programda siyah olarak key renk dediğimiz rengi seçmeniz gerekir. Ancak bu renklendirmeyi yazılarda ve ince çizgilere sahip şekillerde kullanmak baskıdaki en ufak renk kaymalarının hemen görülmesi sorununa yol açar. Bu nedenle parlak siyahı zemin ve büyük alanların renklendirmesinde kullanmak sağlıklı olacaktır.

Yorum Grafikerin Vazgeçilmez Silahı Renkler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.