Düşünce ve Fikirler, Web Tasarım

En Yaygın UX Hataları

Büyük bir proje üzerinde çalışmak son derece eğlenceli olabilir. Belki on binlerce insanın göreceği bir web sitesi yada binlerce kişinin indireceği bir uygulama için tasarım geliştirdiğinizi düşünün, bu oldukça heycan verici.

Böyle bir projenin kullanılabilirlik açısından hatalı olmasını elbetteki hiç birimiz istemeyiz. Fakat her firma bünyesinde kullanıcı deneyimleri konusunda tasarımcıyı yönlendirecek bir çalışan bulundurmaz. Bu nedenle tasarımcılar UX konusunda bazı kısımları gözden kaçırabilir.

Bu yazı, tasarımda en sık yapılan UX hatasını göz önünde bulundurmanız için hazırlanmıştır.

Aşırı Bilgi Vermeyin.

Herşeyi tek bir sayfa üzerinde birleştirmeyin, arayüzü kalabalığa boğmayın. Mesajlar, reklamlar, bannerlar, simgeler, sosyal medya ikonları, e-posta kaydet ve pop-up ekranlar bunlar kullanıcıyı yoran elementler. Hepsini aynı sayfada kullanmak ziyaretcinin siteyi terketmesine neden olabilir.

Bunları farklı sayfalara dağıtın. Ayrı bilgi başlıkları oluşturun, aralıklı paragraflarla bilgi verin. Bilgi Ekranlarında beyaz kullanın yada göz yormayacak renkler tercih edin. Sosyal medya ikonlarını çok dikkat çekmeyecek şekilde tüm sayfalarda bulundurmaya özen gösterin. Olabildiğince şık görseller kullanın.

Formlar Dikkat Edin.

Web tasarımda yapılan büyük hatalardan biride bu aslında. Adı, soyadı, telefon numarası, web sitesi, mail adresi, konu alanı, konu başlığı şekilinde bir çok daha örnek verebiliriz. Bunların tamamını kullanmak yerine sadece gerçekten ihtiyacınız olanları kullanmayı çalışın. Hem amacına daha uygun olur hemde gereksiz yığılmayı önlemiş olursunuz. Genel iletişim formu için ad soyad, e-posta adresi, iletişim formu için yeterli olacaktır.

Çok Fazla Yazı Alanı Kullanmayın.

Araştırmalar ziyaretçilerin görseller ve sitenizdeki sesler ile daha fazla meşgul olduğunu göstermektedir. Dikkat çekmek acısından site girişine yazıdan fazla görsel yerleştirmek son zamanlarda web trenleri arasında. Yazı yerine bilgileri görsellerle anlatmayı deneyin. Böylelikle akılda kalıcı bir tasarım hazırlamış olursunuz.

Büyük Puntolar Kullanın.

Küçük puntolar yerine büyük puntolarla merak uyandıracak cümleler kurun. Bu şekilde detay sayfalarının daha fazla incelenmesini sağlarsınız. Ayrıca farklı fontlar kullanarak yazıları dikkat çekici hale getirmeniz size fayda sağlayacaktır.

Amacınızı Belli Edin.

Yapılan site ne için hizmet verecek? Bunu düşünün ve üzerinde çalışın. Amacını belli eden bir sitenin dönüşümü çok daha falza olacaktır. Örnek vermek gerekirse; ürün pazarlıyorsanız anasayfada ürünü büyük görsellerle sunun. İlgili detayı alt sayfalarda okumasını sağlayın. Yada bir hizmet pazarlanacaksa, ne işe yaradığını anasayfada video ile yada görsellerle en doğru şekilde anlatın. Gereksiz bilgilerden kaçınmanız faydalı olacaktır.

Sonuç Olarak

UX kesinlikle tasarım aşamasında uygulanması gereken bir adım, aksi halde sonradan uygulamak size çok fazla zaman kaybettirebilir.

Kısaca anlattıklarımızı toparlamak gerekirse;
Ziyaretçileri aşırı bilgiye boğmayın, okumayacaklarından emin olabilirsiniz.
Eğer amaç müşteri toplamaksa, ziyaretçiyi yormadan dolduracağı formlar tasarlayın.
Yazı yerine görseller kullanmayı tercih edin, böylelikle ziyaretçiyi daha hızlı yönlendirirsiniz.
Büyük puntolar ve tipografi kullanın, ziyaretçilerin zevkle okuyacağı görsellik oluşturun.
Ne iş yaptığınız, ne sattığınız ilk bakışta anlaşılmalı. Dolaylı yolları tercih etmeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.