Grafik Tasarım, Yaratıcı Tasarımlar

2020 Yılının Grafik Tasarım Trendleri

    Tasarımlar, bizlere dünyayı daha iyi anlamamız için yardım ederken; trendler de zamana ayak uydurmamızı sağlar. Tasarımcı ya da tasarımcıyla işi olan biri olmanın en önemli özelliği en son çıkan trendlerden haberdar olmaktır. 2020 yılında tasarım trendleri neler olacak birlikte inceleyelim.

Tasarım sürecinde atılacak tek bir yanlış adım, projenin sıkıcı ve dikkat çekmeyen bir hale bürünmesine sebep olur. Sürekli değişen ve kendini yenileyen tasarım fikirlerine açık olmak ve bunları uygulamak, yapılan işin en iyi seviyeye ulaşmasına ve işten gelen geri dönütlerin pozitif olmasına yardım eder. 2020 yılında ise bu konu hakkında pek düşünmemize gerek kalmayacak gibi. Çünkü yakın zamanın yeni trendleri hata yapmayı neredeyse imkansız hale getiren çelişkilerden oluşacak!

           1-) Renk Temaları

Hepimizin gözlemleyebileceği ilk şey, kullanıcıların sade şeylerden sıkılmış oldukları. Web siteleri, mobil uygulamalar ve afiş gibi yerlerde kullanılan sıradan renkler artık insanların dikkatini çekmiyor. Apple, Samsung, Telegram gibi dünyaca bilinen büyük markalar da bunun farkında ve artık kendilerini bu doğrultuda geliştiriyorlar.

Bu nedenle grafik tasarımlarında ve logolarda, parlak ve renkli ögelerle karşılaşmamız giderek daha mümkün hale geliyor. Renklerin, herhangi bir projeye karşı oluşan izlenimde büyük rol oynadığı uzun zamandır bilinse de artık bu gerçek tam anlamıyla kullanımda.

Daha önce bahsettiğim çelişki burada başlıyor. Karanlık tema da trendler arasında! Ama koyu mavi, koyu yeşil gibi tonlardansa sadece siyah tonları ilgi çekiyor. Minimalist yazılarla birleşen zarif siyah ton, çok sayıda kullanıcıyı kendine bağlıyor. Hatta öyle ki artık kullandığımız her uygulama içerisine ‘karanlık tema’ özelliği eklemeye başlıyor.

Everest isimli site Awwwards’tan “Ayın En İyi Tasarımı” unvanınıkazanarak basit bir tasarımın insanları nasıl çekebileceğiyle ilgili bize güzel bir örnek oluşturuyor.

    2-) Renk Geçişleri (Gradyan)

Kullanıcıların sade şeylerden sıkıldıklarından bahsetmiştim. Bunlardan biri de monotonluk. Bu yüzden son birkaç yıldan itibaren gradyanlar hızlı bir şekilde gelişiyor ve aktif bir şekilde kullanılıyor.

Bu oldukça yeni bir trend olduğu için deneysel bir aşamadan geçiyor. O yüzden gradyanların kullanımıyla ilgili birçok farklı örnekle karşılaşıyoruz. Bir tasarımın birkaç renge basit bir şekilde ayrılması ya da bir renkten diğerine yumuşak bir şekilde geçilmesi gibi.

Hemen hemen her şekilde kullanılabildiği için tasarımdaki ana trendlerden biri olmayı sürdüren gradyanlar, 2020’yle birlikte renklerin alıştığımız uyumlu olanlardan (siyah ve beyaz, kırmızı ve turuncu, mavi ve mor gibi) ya da alışılmadık kombinasyonlardan oluşması önemli olmayacak.

            3-) Deformasyon

Yeni yılla beraber karşımıza sıkça çıkmaya başlayacak olan bu trend, kısaca düzgün bir tasarımın görselinde ya da yazısında yapılacak bozulmalardan oluşuyor. Kullanıcıya tasarım veriliyor ve sonra onun optik algısıyla oynanıyor.

Gerçek şu ki beynimiz büyük ölçüde kalıplara dayanıyor. Bu kalıplardan biri de görsellerde simetrik ve düzgünlük arayışı. Bu ihlal edilince de beyin bunu incelemek ve anlamak istiyor. O yüzden de beynimiz sürekli bu bozuk görseli düşünmeye devam ediyor. Yani bu tasarımlar açıkçası işi biraz oyuna çeviriyor ve artık tamamen anlaşılır duruma gelseler bile kullanıcıyı kendilerine bakmak için çekmeye devam ediyor.

            4-) İzometri

2 boyutlu bir ortamda 3 boyutlu bir nesne çizmek bu sene başlayan trendlerden biri. Bu da küçücük bir ortamda kocaman şeyler yaratmayı mümkün hale getiriyor.

Bu trendle yapılan tasarımlar basit ve sade görünseler de rekabet edilemeyecek bir derinliğe sahipler. Kısaca izometri sayesinde bir arazinin genel görünümünü karşınızdakine çok daha net ve detaylı gösterebiliyorsunuz. İzometrik tasarımların en güzel özelliklerinden biri diğer birçok trendle uyum içinde kullanılabilmesi.

Örneğin yukarıdaki tasarım bize iki farklı rengin basit bir gradyanını vermekte. Ama binaların görünümünün değişmesiyle fütüristik bir hal de eklenen tasarım, dikkat çekici bir yapı kazanıyor ve kullanıcının bakışlarını üzerine çekiyor.

            5-) Fütüristik Desenler

Fütüristik desenler tasarımın yalnızca belirli ögelerinde ya da tamamında kullanılabilir. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ise markaların tamamen eşsiz içerik oluşturmalarına yardım edecekler.

Çok büyük markalar ve artık onları düşününce aklımıza gelen tasarımlar bile değişmeye ve zamana ayak uydurmaya başladı. BBC’nin de tekrar markalaşmak için fütüristik desenleri tercih etmesi buna bir örnek.

            Bu önceden nasıl göründüğü:

            Bu da güncel hali:

Açıkça görüldüğü üzere yeni versiyon çok daha renkli ve günümüz trendlerine daha çok hitap ediyor.

Fütüristik trendin en güzel özelliği geleceği asla kesin olarak bilemememiz. Bu doğrultuda hayal gücü tam olarak kullanılabiliyor. Hayal gücü ne kadar büyükse tasarım da o kadar benzersiz olacaktır. Yani bir tasarım yapmak istiyorsan ama ne olacağına karar veremiyorsan fütüristik deseni seçmelisin. Bu şekilde hata yapman neredeyse imkansız olacaktır.

            6-) 3D

3 boyutlu tasarımlar her şeyden önce tasarımcı için çok büyük bir çalışma yoğunluğu anlamına gelir. Ama sonuç olarak görenlerin içine dalmayı isteyeceği bir tasarım elde ederiz. Bu trend yalnızca tasarım dünyasına değil gittikçe diğer alanlara da girmeye başladı ve aynı şekilde de devam ediyor. Filmler, çizimler, logolar ve daha pek çok şey gün geçtikçe daha da hacimli hale geliyor.

Bütün bunların yanı sıra bu trend diğer bütün trendlerle de harika bir uyum içinde. Fütüristik 3 boyutlu bir kutu mu? Harika fikir. Gradyanlarla 3 boyutlu bir animasyon mu? Yeteneğin gösterilmesi için mükemmel bir tercih.

            7-) Çizim ve Gerçeklik

Bir tasarıma başlarken istediğiniz şeyi kafanızda canlandırırsınız. Tasarım gerçek görüntüler kullanılarak mı yapılacak, yoksa çizim elementleri mi kullanılarak mı? İşte 2020’yle beraber artık bu sorunun cevabını düşünmemize gerek kalmayacak!

Zaman zaman karşımıza çıkan ancak 2019’un sonlarına doğru daha da popülerleşen çizim ve fotoğrafın bir arada kullanılma tekniği yeni yılla beraber aramızda daha da sık yer alacak gibi duruyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.