Düşünce ve Fikirler, Web Tasarım

Yeni Web Tasarım Trendleri

Yeni trendleri takip etmek işimizin en büyük parçası. Buna paralel olarak kendimizi yenilememizde işimizde başarılı olmamızı sağlayan yegane kaynağımız.

Özellikle son dönemlerde web tasarım anlayışı oldukça değişti. Biraz bahsetmek gerekirse siteler artık daha geniş, fontlar daha büyük, minik resimler yerine daha büyük kaliteli fotoğraflar, HTML5’in de yaygınlaşmasıyla öğrenmemiz gereken yeni tag’lar, başlı başına bir iş olan uyarlanabilir tasarım ve yeni trendler listesi uzayıp gidiyor…

Uyarlanabilir tasarım artık yeni trend! Buna ne kadar çabuk alışırsanız o kadar iyi olur ve tabi açık renkler, geniş boşluklar yeni yapılan sitelerde vazgeçilmez unsurlar arasında.

Bir kaç başlık altında yenilikleri toparlamak gerekirse;

  • Beyaz üzerine negatif renkler
  • Somon tonları, şeftali ve açık sarı çok popüler
  • Daha büyük fontlar, daha büyük görseller
  • Şirin hareketli ufak animasyonlar
  • Stok fotoğraflar çok moda

Şimdi başlıkları örneklerle hep beraber inceleyelim.

Beyaz Üzerine Negatif Renkler


Önceden olabildiğince sıkıştırır ziyaretçinin ekranında olabildiğinde obje, ürün, banner göstermeye çalışırdık, artık bundan kurtulmamız gerekiyor! Yeni trendlerle birlikte sitenizde olabildiğince yer açın. Rahatlatmak adına derin boşluklar kullanın. Bu durum kullanıcıların sitede daha fazla zaman geçirmesini sağlar.

Beyaz üzerinde negatif renkler oldukça dikkat çekiçi renklerdir. Sitenizde kullanacağınız en az bir tane negatif renk belirleyin.

Sanatsal bir kural; çalışma alanınızın her santimini malzeme, renk ve farklı nesneler ile doldurmak zorunda değilsiniz.

Somon Tonları, Şeftali ve Açık Sarı Çok Popüler


Bu yıl somon ve sarı tonları web tasarımda yeni trend haline geldi. Her ikiside negatif renk olduğu için oldukça dikkat çekici renkler. Bu renklerin yanında, insanlar üzerindeki sakinleştirici etkisiyle meşur mavi tonlarını da tercih edebilirsiniz.

Başlatmak için #FFF000 #F97641 ve #F38167 bu renk kodlarını deneyebilirsiniz.

Daha Büyük Fontlar, Daha Büyük Görseller


Şuan belki bilgisayar yada notebook ekranında siteyi görüntülüyor olabilirsiniz fakat aynı ekrana mobil cihazlar ve tabletten baktığınızı düşünün yazılar oldukça küçük görünecektir. Bu yüzden kullandığınız font boyutları özellikle mobil cihazlar ve tablet bilgisayarlar için avuç içinden okunacak kadar büyük olması kullanılabilirliği arttırmak adına faydalı.

Bu noktada web ile mobil tasarımı iyi harmanlamanız gerekiyor. Belki bilgisayarlarda daha küçük gösterip, uyarlanabilir özelliği ile mobil ve tablet cihazlarda fontları büyütebilirsiniz.

Biraz büyük bir boyut ama 64px ve 72px aralığındaki font boyutlarını, sitenize uygun yazı tipleriyle kullanmayı deneyin. Örneğin; başlıklarınız aşırı büyük olsun, bu sitenize farklı bir hava verebilir.

Şirin Hareketli Ufak Animasyonlar


Sitenize HTML5 ve CSS3 kodlarıyla ufak hareketler kazandırın. Üzerine gelindiğinde titreyebilir, dönebilir, hatta kaybolabilir CSS3 ile bu gibi ufak animasyonlar oluşturmak oldukça kolay.

İnternet teknolojileri artık sitemizin arkaplanında video oynatacak kadar gelişti. Belki güzel düzenlenmiş bir videoyu arkaplan olarak kullanabilirsiniz. Bunun için HTML5 video özelliğini incelemenizi tavsiye ederim.

Fakat yukarıda bahsedilen konuya kesinlikle sitenizi kasacak ve geç açılacak flash animasyonlar dahil değil.

Stok Fotoğraflar Çok Moda


Canlı fotoğraflar, ücretli stok görselleri oldukça fazla kullanılmaya başladı. Nedeni ise daha fazla dikkat çekmesi ve sitede kalma süresini arttırması. Yaptığınız sitelerle insanlara belli bir hikaye, bir kompozisyon sunmayı hedefleyin. Çalışmanız belli bir konsept içinde tasarlayın. Tatsız ve anlamsız fotoğraf kullanmaktan kaçının, kullandığınız fotoğraflarla düşündürmeyi deneyin.

Sizin için doğru fotoğrafları bulabilmek için yabancı kaynakları inceleyin, ücret ödemek istemiyorsanız en azından kendi ekipmanlarınızla doğru fotoğrafları çekip kullanın.

Sonuç Olarak

Web tasarım, artık tasarımdan öte bir moda tasarım sektörü gibi her sene değişiyor. Her yıl yeni özellikler, yeni trendler çıkıyor. Konuya başlarken bahsettiğimiz gibi kendimizi yenilemek işimizde başarılı olabilmemizin en büyük anahtarı…

Örnek olarak gösterilen web siteleri Awwwards üzerinden seçilmiştir.